Összeállította: Dr. Juhász Béláné
Tartalom
1. Egy kis kémiai bevezetés
2. Hamuzsír és erdőirtások
3. A szappankészítés lehetőségei
1. A karbonát-módszer
2. A szóda-mész módszer
3. A lúgkő módszer
1. Egy kis kémiai bevezetés
Karbonsavak
A karbonsavak az oxigéntartalmú szerves vegyületek egyik csoportját alkotják. Molekulájukban egy vagy több karboxilcsoportot (-COOH) tartalmaznak. A karboxilcsoport összetett funkciós csoport, egy karbonilcsoportból (-C=O) és egy hidroxilcsoportból (-OH) épül fel.
Zsírsavak
Zsírsavaknak hívjuk azokat a növényi, vagy állati eredetű zsírok vagy olajok fő alkotórészét képező karbonsavakat, melyek hosszabb el nem ágazó szénláncot tartalmaznak.
Palmitinsav(hexadekánsav):C15H31COOH
Sztearinsav(oktadekánsav): C17H35COOH
Olajsav(cisz-9-hexadekénsav): C17H33COOH
Glicerin
Háromértékű alkohol1,2,3-propántriol (C3H8O3, CH2OH-CHOH-CH2OH)
Zsírok és olajok
Tudományos elnevezésük alapján trigliceridek.A glicerinnek zsírsavakkal képzett természetben előforduló vegyületei. A zsírok állati, az olajok növényi eredetűek.
Szappanok
A szappanok nagy szénatom számú karbonsavak (zsírsavak) nátrium- és káliumsói, amelyeket mosásra és mosakodásra használnak.
Felépítése: víztaszító (hidrofób) rész és vízkedvelő (hidrofil)(-COO-Na+) része
Elszappanosítás
A közömbös zsíroknak (olajoknak) és zsírsavaknak lúgokkal (A), alkáli karbonátokkal (B) való szappanná alakítása. Közömbös zsiradékok elbontásánál szappan mellett glicerin, szabad zsírsavakból csak szappan keletkezik.
Hamuzsír (szalajka, régi nevén kétszénsavas hamany)
A kálium-karbonát (K2CO3) /E 501/ a leglényegesebb alkotóeleme.
Hagyományosan fahamuból készítették. Ebből és a zsíros tapintásából ered a hamuzsír elnevezés.
|
|
Lúgos tulajdonsága miatt a bőrt síkossá teszi. Vizes oldata erősen bázikus. A természetben nem fordul elő szilárd alakban, mert nedvszívó és szétfolyik. Fő felhasználási területe a szappan- és üveggyártás.
Szóda (sziksó)
Nátrium-karbonát (Na2CO3) /E 500/ a szénsav nátriumsója. A természetben állandóan keletkezik nátriumtartalmú kőzetek mállásakor. Sós tavakban több helyen előfordul erősen koncentrált nátrium-karbonát oldat. Szikes talajokból ki is virágzik.
A mosószóda (nátrium-karbonát) nagyanyáink által is jól ismert „mosószer” vízlágyító hatású. Tisztít, nem veszi ki a textília színét, jól oldja a zsírt, és általános tisztítószerként, mosogatószerként is használható.
Lúgkő (marólúg, marónátron, nátronlúg)
Nátrium-hidroxid (NaOH) /E 524/ egy fémes bázis, erősen maró hatású, veszélyes anyag. Vízben oldva erősen lúgos oldatot képez.
A tiszta nátrium-hidroxid számos formában kapható, például granulátum, pellet, vagy oldott formában.
|
|
A lúgkő oldása közben rengeteg hő keletkezik, amely képes akár felforralni is a készülő oldatot. A szilárd lúgokat ezért mindig apránként adagoljuk az előzőleg kimért vízhez!
A lúg nagyon veszélyes anyag, vigyázva használjuk! Nem kell félni tőle, de nem árt pontosan betartani a biztonsági előírásokat! Ha a bőrünkre csöppen, azonnal mossuk le! A megmart területet tartsuk hideg víz alá néhány percre, hogy elkerüljük az égési sérülések kialakulását!
Lúgos oldatok készítésekor érdemes desztillált- vagy ioncserélt vizet használni, mert a kemény vízben található ionok szilárd anyagként (vegyészül: csapadékként) válnak ki belőlük.
A lúgot, és a nyers szappanokat sose tegyük alumíniumból, vagy ónból (bádog, sárgaréz) készült edénybe, mert azok feloldódnak. Használjunk inkább rozsdamentes acél-, megfelelő műanyag- (amin a mikrohullámú sütő jele fel van tüntetve), de leginkább üvegedényeket. A NaOH oldásához széles szájú, jól zárható üvegedény a legalkalmasabb.
Szappangyártás technológiai folyamata
2. Hamuzsír és erdőirtások
A hamuzsírkészítés ipari méretű kibontakozása Magyarországon a 18. század közepére esett, virágzása a 19. század első harmadáig tartott. Ez időre a hagyományos munkaeljárásokhoz szükséges fahamu előállítása négymillió katasztrális hold erdő elpusztítását eredményezte. Amíg a 19. század elejéig jobbára csak a hegyvidéki területeken működő üveghuták részére folyt szerény méretű hamuzsírégetés, 1864-ben már közel kétszáz kemence által termelt 36 865 mázsányi hamuzsírt szállítottak ki, elsősorban Ausztriába. Ezt a fellendülést a nyugat-európai kereslet idézte elő, ahol ez időre már teljesen kiirtották az igénybe vehető erdőket. Magyarországon viszont a rendkívül olcsó faárak és az erdőkből származó haszonvétel lehetősége nagy lendületet adott a kereskedelmi célú hamuzsírégetés elterjedésének. A hamuzsírfőzés a bécsi udvar javaslatára terjedt el. Sajnos óriási bükkerdők estek áldozatul. Még 1885- ben is főzték a hamuzsírt az erdélyi sóvidéki településekhez tartozó erdőkben.
A hamuzsír előállítására rendszerint cserefát, bükkfát használtak. A cserefát vagy a bükkfát elégették, majd a keletkezett hamut "kilúgozták". Ezt követően a lúgot elpárologtatták, s végül következett a nyers hamuzsír kiégetése vagy kalcinálása. Ez a technológiai folyamat a 19. század elejére általánosan elterjedt módszerré vált. A száraz fahamut először nedvesítő ládákban vízzel meglocsolva egy napig állni hagyták, majd kétfenekű hordókba merték. A hordók felső feneke sűrűn át volt lyuggatva, amire szalmát hintettek, hogy a hamu ne hulljon az alsó részbe. A hordókból a két fenék közötti csapon át lehetett a folyadékot az alattuk álló kádakba leereszteni. Rendszerint 26-32 hordó és ennek megfelelő kád állt egy sorban, melyekhez egy vályún át jutott el a víz. A hamuval megtömött hordóba vizet vagy előző lúgot engedtek, hogy az ellepje a hamut. 24 órai állás után a kioldott lúgot a kádakba eresztették. A feltöltést mindaddig megismételték, míg a lúgba tett tojás el nem merült. Az ilyen lúg töménysége megközelítette a 20%-os hamuzsírtartalmat.
Hamuzsír-főző üst
3. A szappankészítés lehetőségei
3.1. A karbonát-módszer
A hamuzsír és a szóda legrégebben használt lúgok. Mindkettő készen található a természetben. Ezek az anyagok gyenge lúgok. Használatuk a szappanfőzéshez nem túlságosan előnyös, hiszen hosszú ideig kell főzni velük a készülő terméket, és a készülő szappan minősége sem ideális. Ráadásul az összegyűjtött alapanyagok kémiai összetétele nagyon különböző lehet, nemcsak a begyűjtés helyétől, de az időponttól, sőt a hamuzsír esetén a növény fajtájától is erősen függ.
A hamuzsírt tisztán kinyerni az elégett fa hamujából ugyan fáradságos munka, de kezdetben erre nem is volt szükség. Lúgos oldatot úgy is nyerhettek, ha a hamura vizet öntöttek, és a néhány nap múlva leszűrték. Szappanfőzéshez persze ezt az oldatot még a víz elforralásával töményítették. Ezzel az oldattal készültek a mezopotámiai szappanok.
A szóda szikes talajokon nagyobb mennyiségben kiszáradt tengerpartokon „virágzik ki”, így a tengerparti népek, főként az egyiptomiak fértek bőségesen hozzá és használták ezt a módszert.
A múlt század elején még előfordult, hogy dédanyáink is szódát vagy hamut használtak a háziszappan készítéséhez, bár ezt hamarosan felváltották gyorsabb és egyszerűbb módszerek.
Mivel ezek a vegyületek nem elég erős lúgok ahhoz, hogy szoba- (udvar) hőmérsékleten reagáljanak a zsiradékokkal, ráadásul oldhatóságuk is nő a hőmérséklet emelésével, a karbonát-módszer valódi „főzős” módszer.
Forró üstben feloldják a szódát, majd lassan, kis részletekben hozzáadják az olajokat. A reakció során széndioxid keletkezik, ami kis buborékok formájában távozik a forró vízből. Gyakorlott szem el tudja dönteni, hogy az üstben felszálló buborékok a víz forrása, vagy a gázfejlődés miatt keletkeznek. A széndioxid-fejlődés vége a zsiradékok teljes elszappanosodását is jelzi. Ha további olajok adagolására sem fejlődik több gáz, akkor elfogyott az üstben lévő összes lúg. Az üstben lévő zavaros kolloidoldatból ún. kisózással nyerhetjük ki a szappanunkat. Ilyenkor a tartályban lévő folyadékhoz konyhasót adagolunk, míg a fázisszétválás meg nem történik, azaz a zsírsavak nátrium- vagy káliumsói felúsznak a felszínre. Ezt lemerjük, formába öntjük és szárítjuk.
A legnagyobb előnye ennek a módszernek, hogy könnyen hozzáférhető olcsó nyersanyagokat használ fel. Ha nem tudjuk pontosan a felhasznált zsiradék összetételét, akkor is könnyen alkalmazhatjuk ezt az eljárást, hiszen a széndioxid fejlődése jelzi, hogy mikor nincs sem a zsír, sem a lúg feleslegben a reakciótérben. A módszer legfőbb hátránya, hogy lassú, mivel a gyenge lúgok nem reagálnak hevesen az olajokkal. Szintén nem szerencsés, hogy a keletkező glicerin a kisózás után a vizes oldatban marad, így bőrápoló tulajdonságait nem élvezhetjük a kész szappanban.
3.2. A szóda-mész módszer
Szódából vagy hamuzsírból szappant főzni rendkívül lassú, és sok odafigyelést igénylő művelet. De belőlük kis trükkel, viszonylag könnyen, a főzőüstben előállíthatunk erősebb lúgot, úgy, hogy a forró vízben feloldott szódához (hamuzsírhoz) oltott meszet /Ca(OH)2/ adunk. Ekkor egy kémiai reakció játszódik le a két anyag között, amelyet a következő reakcióegyenlettel jellemezhetünk:
Na2CO3 + Ca(OH)2 → 2 NaOH + CaCO3
A keletkező kálcium-karbonát (ilyen kémiai képlettel írjuk le a mészkövet, de a rajzkrétát is) kiválik az oldatból, így eredményül a lúgkő kissé híg vizes oldatát kapjuk.
Az oldatot tetszés szerint betöményíthetjük úgy, hogy a fölösleges vizet elforraljuk. A keletkező lúgkő erős lúg, segítségével gyorsabban, és gázfejlődés nélkül lehet szappant előállítani.
Ezt a módszert a 8. század óta használják a céhek mesterei finom pipereszappanok előállítására, de a múlt század elején dédanyáink főként ezt a módszert használták háziszappanjaik főzésére.
Ez a módszer annyira elterjedt volt a tanyasi udvarokban is, hogy nemcsak múlt század eleji tankönyvekben, találhatunk hozzá eredeti receptet, de dédanyáink szakácskönyveit, kalendáriumait olvasgatva is rábukkanhatunk egy-egy verzióra.
A szóda-mész módszer során tehát a forró, tömény szóda oldatához égetett meszet adagolnak. Ekkor az oldat opálos lesz, majd leülepedik benne a szilárd krétapor. Ezt leszűrjük, és kezdődhet is a szappanfőzés.
A módszer legfőbb előnye a karbonát-módszerhez képest az olcsó nyersanyagok mellett az, hogy gyors, és nincs gázfejlődés, ami megakadályozza az üstben lévő keverék kihabzását. Hátránya a modern szappankészítő módszerekkel szemben, hogy ha nem készítünk elég tömény NaOH oldatot, akkor a kész szappan ekkor is felúszik az üst tetejére, a keletkező glicerin pedig a lúgfelesleggel együtt a vízben oldva marad. Ha pontosan annyi lúgot adunk a zsírokhoz, amennyi az elszappanosításhoz szükséges, akkor elkerülhető a kisózás, ilyenkor a glicerin egy része a szappanban maradhat. Ez azonban csak nagy odafigyeléssel, tapasztalattal, és nehézkesen valósítható meg.
3.3. A lúgkő módszer
Ezzel a módszerrel hidegen, főzés nélkül készíthetünk szappant. Ezt a szappantípust a legkönnyebb előállítani: csak összekeverjük az alapanyagokat a megfelelő sorrendben, formába öntjük, és félretesszük. Három-négy hét elteltével már mosakodhatunk is velük.
Először mérjük ki a megfelelő mennyiségű zsírt, olajt vagy méhviaszt. Melegítsük rozsdamentes fém vagy zománcos edényben, amíg összeolvad. Kellő óvatossággal elkészítjük a lúgoldatot. A két alapanyag összekeverésének hatékonyságát fokozhatjuk egy botmixer segítségével. Ez a keverés nagyon kicsi cseppecskékre oszlatja el mind a zsiradékot, mind a lúgoldatot. A reakció ezen cseppecskék felületén játszódik le.
Az elszappanosodás előre haladtával a cseppecskék felületén szappanmolekulák sorakoznak, amelyek stabilizálják a részecskéket, a massza ilyenkor besűrűsödik, puding állagú lesz. A régi szappanfőző mesterek azt mondták, hogy ilyenkor a szappan „ír”, mivel a felületre rajzolt minták viszonylag sokáig megmaradnak. Amikor a szappan ír, lekapcsolhatjuk a botmixert.
Elkészült a nyers szappanmassza. A további adalékokat már kézzel is hozzákeverhetjük a masszához. A nyers szappan ekkor lényegében kész van, már csak színezésre, illatosításra, és egyéb adalékok hozzáadására vár. A masszát adalékolás után formába öntjük, letakarjuk néhány réteg textíliával, hogy lassabban hűljön ki, és meleg (25-30 oC) helyre tesszük.
Az összetételtől függően egy-két nap múlva szigorúan gumikesztyűben dolgozva kivehetjük a formából. Ha darabolni kell még, azt is ilyenkor tegyük: a szappan ilyenkor még nem túlságosan kemény, viszonylag könnyen alakítható.
Lépésről lépésre leírom nektek a hideg eljárásos szappankészítés menetét. Azt ahogyan én készítem.
Első lépésben előkészítjük a szükséges alapanyagokat, eszközöket, hogy ne közben kelljen kapkodni.
Hőmérő olyan, ami 50 fok felett mér
Egy 3 literes dunsztos üveg amiben majd a lúgot oldom a tejben ( az üvegem a mosogatóban hideg vizben áll benne a lehűtött és pontosan kimért kecsketejjel (vagy desztilált vizzel, teafőzettel stb...)
Zsiradék, olajak kimérve egy nagyobb edénybe (alumínium tál nem lehet)
gyógynövények, illó olajok... a szerint, hogy milyen hatást szeretnénk elérni a gyógyításban
Én készítek kecsketejes só szappant is, ebbe a Parajdi sót használom
botmikszer
gumikesztyű
kötény vagy köpeny
Védőszemüveg
mérleg lehetőleg digitáli hogy a mérés pontos legyen
NAOH (vigyázni vele, mert bőrre kerülve égési sérüléseket, hegeket, szembe kerülve vakságot okozhat, ezért nagyon óvatosan dolgozzunk vele!)
Formák a szappan kiöntéséhez pl: szilikon, vagy fa
Kimérjük a recept szerint a szükséges olajokat és zsírokat. Mindkettőt felmelegítjük kb 38-40 °C-ra.Kimérjük a szükséges NAOH illetve folyadék mennyiséget is külön-külön. A nátrium hidroxidot (természetesen a védőfelszerelésben) hozzáadjuk a folyadékhoz. Jegyezzük meg, sohasem fordítva, a folyadékot a lúghoz!!! Különben komoly sérüléseket szenvedhetünk!!! Szóval MINDIG A LÚGOT ADJUK A FOLYADÉKHOZ!!! Ez a folyamat erősen exoterm, a felszabaduló hő égési sérülést eredményezhet, fő az óvatosság! Jó ha nyitott ablaknál dolgozunk.
A zsiradéknak és a tejben oldott lúgnak egyforma hőmérsékletűnek kell lennie 40 °C
Mindig a tejben oldott lúgot öntöm, a zsírhoz apránként...
Botmixerrel eldolgozom
Most jönnek az illóolajak és gyógynövények, mégegy keverés
Majd formába szedem egy müanyag merőkanállal. A formáim egy rácson, vagy egy lapos tepsiben vannak a könnyeb mozgatás érdekében.
Ezután alaposan bebugyolálom az egészet, mert fontos, hogy egyenletesen hüljön ki. Ha nem így történik törik a szappan ( régen azt mondták , hogy megfázik)
Másnap kiszedem a formából és 5-6 hétig érlelem.
Csók tesztel ellenőrzöm, hogy dolgozik -e még a lúg, ( ha csípi a nyelvem akkor igen)Akkor addig érlelem tovább, amig jó nem lesz
Színezékek
Létezik természetes alternatíva a szappan színezésére (fűszerek, festékanyagokat tartalmazó növények, mint például a kurkuma, az algák, azindigó, a henna, a báránypirosító vagy más néven alkanna),
Növény | Latin név | Felhasználható növényi rész |
Sárgára fest |
közönséges aranyvessző |
Solidago virgaurea |
virág |
bábic, lapulevelű keserűfű |
Polygonum lapathifolium |
gyökér |
bodza |
Sambucus nigra |
levél, |
büdöske, nagyvirágú bársonyvirág |
Tagetes erecta |
virág |
vörös szil |
Ulmus rubra |
kéreg |
cserszömörce |
Cotinus coggyria |
lomb, ág |
vesszős fagyal |
Ligustrum vulgare |
kéreg |
farkaskutyatej |
Euphorbia cyparissias |
virág |
festő eperfa |
Morus tinctoria |
kéreg |
festőpipitér |
Anthemis tinctoria |
virág |
festőrekettye |
Genista tinctoria |
leveles ág, virág |
festő rezeda |
Reseda luteola |
virág |
festő zsoltina, fűrészfű |
Serratula tinctoria |
levél, szár |
törékeny fűz |
Salix fragilis |
kéreg, fiatal vessző |
hársfa |
Tilia platyphyllos |
virág |
kamilla |
Matricharia chamomilla |
virág |
kecskerágó |
Euonymus |
levél |
kökörcsinvirág |
Pulsatilla nigricans |
virág |
körömvirág |
Calendula officinalis |
virág |
körtefa |
Pyrus communis |
kéreg |
kurkuma |
Curcuma longa |
gyökér |
kutyabenge |
Frangula alnus |
teljes növény |
kutyatej |
Euphorbia cyparissias |
teljes növény |
lórom |
Rumex patientia |
gyökér |
mezei mustár |
Sinapis arvensis |
virág |
narancseper |
Maclura pomifera |
fa |
nyírfa |
Betula verrucosa |
levél |
pitypang |
Taraxacum officinale |
teljes növény |
sárga rezeda |
Reseda luteola |
virág |
rézvirág |
Zinnia elegans |
virág |
sáfrányos szeklice |
Carthamus tinctorius |
virág |
sárga gyopár |
Helichrysum arenarium |
virág |
sóskafa |
Berberis vulgaris |
gyökér |
szőlő |
Vitis vinifera |
levél |
szömörce |
Rhus cotinus |
levél, hajtás |
vadalmafa |
Malus silvestris |
kéreg, levél |
vadgesztenye |
Aesculus hippocastanum |
virág |
vérehulló fecskefű |
Chelidonium majus |
teljes növény |
vöröshagyma |
Allium cepa |
héj |
zab |
Avena sativa |
szalma |
zelnice |
Prunus padus |
fiatal hajtás |
Zöldessárgára fest |
aranyvessző |
Solidago virgaurea |
virág+szár |
csalán |
Urtica dioica |
teljes növény |
Zöldre fest |
aranyvessző |
Solidago virgaurea |
virág+szár |
bürök |
Conium maculatum |
levél |
dió |
Juglans nigra |
levél |
fűz |
Salix |
levél |
gyöngyvirág |
Convallaria majalis |
levél |
Olajzöldre fest |
festő rezeda |
Reseda luteola |
virág; vasgáliccal pácolva |
Sárgásbarnára fest |
dohány |
Nicotiana tabacum |
levél |
vadgesztenye |
Aesculus hippocastanum |
levél |
Narancsvörösre fest |
kökény |
Prunus spinosa |
virág |
szurokfű |
Origanum vulgare |
virágos, leveles szár |
Vörösre fest |
báránypirosító |
Alkanna tinctoria |
gyökér |
berzsenyfa |
Caesalpina crista |
levél |
égerfa |
Alnus glutinosa |
kéreg |
festőbuzér |
Rubia tinctorum |
gyökér |
kökény |
Prunus spinosa |
termés |
sáfrányos szeklice |
Carthamus tinctorius |
virág |
Bíborra fest |
bodza |
Sambucus nigra |
kéreg |
Lilára fest |
áfonya |
Vaccinium myrtillus |
termés |
Lilásszürkére fest |
festőmályva |
Althea rosea |
virág |
Kékre fest |
bodza |
Sambucus nigra |
termés |
búzavirág |
Centaurea cyanus |
virág |
csülleng |
Isatis tinctoria |
levél |
fagyal |
Ligustrum vulgare |
termés |
festő müge |
Asperula tinctoria |
levél |
ibolya |
Viola odorata |
virág |
Indigócserje |
Indigofera tinctoria |
teljes növény |
kígyóhagyma |
Muscari comosum mill. m. botryoides |
virág |
kikerics |
Colchicum autumnale |
virág |
lencse |
Lens culinaris |
levél, termés |
sóskaborbolya |
Berberis vulgaris |
gyökér |
varjútövis |
Rhamnus catharticus |
kéreg |
Barnára fest |
borsos keserűfű |
Polygonum hydropiper |
levél |
diófa |
Juglans nigra |
kéreg, termésburok |
juharfa |
Acer platanoides |
ág, kéreg |
kökény |
Prunus spinosa |
kéreg |
szilvafa |
Prunus domestica |
kéreg |
tüdőfű |
Pulmonaria officinalis |
gyökér |
vadgesztenye |
Aesculus hippocastanum |
gesztenye |
vöröshagyma |
Allium cepa |
héj |
Szürkére fest |
borostyán |
Hedera helix |
termése |
földi szeder |
Rubus fruticosus |
termés |
keserűlapu |
Lappa major |
levél |
Feketére fest |
cserfa |
Ulmus rubra |
kéreg |
kékfa |
Haematoxylum campechianum |
fa |
keserűlapu |
Lappa major |
levél |
kőris |
Fraxinus ornus |
kéreg |
som |
Cornus alba |
kéreg |
szilva |
Prunus domestica |
kéreg |
tölgy |
Quercus conferta |
kéreg |
tüdőfű |
Pulmonaria officinalis |
gyökér
|
Alaprecept
600gr zsír, vagy olaj
230gr desztilált víz, vagy kecsketej...
80gr NAOH